joi, 31 octombrie 2013

Despre respect

        Pentru mine, respectul este poate cea mai importanta norma de convietuire sociala, pentru ca fara respect am fi intr-o stare de anomie.

"Atat timp cat dai respect, primesti respect."

        Respectul nu se poate impune, si nici nu se cere- el se castiga. Am vazut de multe ori persoane, care spuneau "Te rog sa ma respecti" - gresit total! Nu poti sa impui nimanui sa te respecte, fiindca fiecare are parerea lui despre o anumita persoana. Se mai poate vorbi despre respectul care se impune cu forta. Este eficient pe moment. Este o falsa atitudine de respect, poate mai mult este frica, in timp revenindu-se la starea initiala.

       Formulat altfel, a tine pe cineva la respect este forma prin care noi ne impunem in fata celora pe care nu ii vrem langa noi, din diferite motive:

* falsii prieteni
* oameni fara caracter
* oamenii viciosi
* anturaje nepotrivite, etc,

       In momentul in care vei tine o persoana "la respect", acea persoana are doua posibilitati: ori va incerca sa se apropie de tine prin diverse mijloace, ori va incerca sa iti faca rau.

       Cand pui pe cineva la respect, tu te impui in fata acelei persoane prin atitudinea pe care o adopti, vis-a-vis de comportamentul ei fata de tine.
Felul prin care ti se adreseaza, faptele pe care le savarseste acea persoana in raport cu persoana ta, stimuleaza o reactie din partea ta de a impune respect.

       Ma amuza persoanele care vor sa fie respectuoase din calea afara, si care incearca sa isi revendice diplomatia in fata tuturor. Eu cred ca e de ajuns sa vorbesti total neimplicat si simplu, fara a te folosi de arta diplomatiei. Dar nu le putem avea pe toate, nu?
      Poţi câştiga respectul celorlalţi urmând şase paşi esenţiali:
 1. Fii original  
Oamenii nu te vor respecta dacă te vei preface întotdeauna că eşti altcineva.

 2. Fii curios
 Dacă eşti curios în legătură cu oamenii, îi asculţi cu adevărat. Când oamenii sesizează că îi asculţi, o să-ţi comunice aspecte importante ale vieţii lor, visurile, temerile şi scopurile.
3. Fii discret
 Chiar dacă este simplu să te foloseşti de un zvon pentru a obţine un anumit avantaj , nimeni nu respectă o persoană care nu poate păstra un secret.
4. Fii unic
 Asimilarea cunoştinţelor trebuie să facă parte din rutina ta.
  5. Fii altruist
  Principalul tău scop, atunci când eşti un altruist, este să îi ajuţi pe ceilalţi.
 6. Stabileşte limite
  Respectul impune însă unele limite.
   Dacă cineva devine dependent de ajutorul şi suportul tău, spune-i că trebuie să se descurce şi singur. Cu cât impui limite mai clare, cu atât vei beneficia de un respect mai mare.    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu